23 Aralık 2010 Perşembe

GELENEKSEL AŞURE TARİFİ

    MALZEMELER

1/2 gr buğday
1/2 su bardağı nohut
1/2 su bardağı kuru fasulye
1 su bardağı kuru üzüm
5-6 adet kuru kayısı
5-6 adet kuru incir
1 adet portakal kabuğu
1 çay bardağı gül suyu
4-5 yemek kaşığı mısır nişastası
400-500 gr şeker
6-7 adet karanfil

  ÜSTÜNÜ SÜSLEMEK İÇİN

Bir miktar,ceviz,nar,kuş üzümü,tarçın,susam

  YAPILIŞI

(Aşure yapılacak günden bir gün önce)

Buğday yıkanıp,bir taşım kaynatılır,ve öyle bekletilir.
Nohut ve fasulye yıkanıp ıslatılır.

(Aşure yapılacak gün)

Buğday iyicene haşlanır.Nohut ve fasulyede bir taşım ayrı bir yerde haşlanır.Kayısı,incir,portakal kabuğu yıkanıp küp küp doğranır,içine üzüm ve karanfil de eklenerek ayrı bir yerde haşlanır.Daha sonra pişen buğdayın içine sırayla nohut ve fasulye eklenir.(Bu üç bakliyat iyicene pişirilmelidir yoksa şeker eklenince sertleşirler...)Bakliyatlar pişince içine haşlanmış kayısı,incir,üzüm,karanfil,portakal kabuğu ve gülsuyu eklenir ve bir taşım daha kaynatılır.Daha sonra şeker eklenir ve biraz daha kaynatılır.(Şekerin en son konmasının sebebi ağır bir tatlı olmaması içindir...)En son olarak da mısır nişastası bir kasede bir miktar su ile eritilir ve tencereye eklenir.Biraz daha kaynatılıp ocaktan alınır ve kaselere boşaltılır...Üstünü süslemek için ceviz ve susam az bir yağda kavrulur...(Tatlıların üstlerini süslemek için biraz donması gerekir yoksa süsleme malzemeleri içine çökebilir...)
                                      




                                                            





                                                                AFİYET OLSUN.....

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder